Loading...

Vždy vím, jaký je můj cíl, a podle toho konám

06.06.2017

Stanislava Heritesová Weigelová vyrůstala ve skromných podmínkách, aby se nakonec stala vítězkou Ocenění Českých Podnikatelek v kategorii Střední firma. Už samotný její podnikatelský příběh by tak byl silným poselstvím, tato vítězka je však navíc mimořádnou osobností, která se může stát pro spoustu žen inspirací.

Stala jste se vítězkou Ocenění Českých Podnikatelek v kategorii Střední firma. Čekala jste to?

Takové vítězství člověk nemůže nikdy očekávat, ale pomýšlet si na slušné ocenění určitě ano. Vždyť každý sám ví, jak pracuje on sám a jeho kolektiv a jaké mají společně výsledky celoročního a několikaletého snažení.

Co vám zatím vítězství přineslo? Je něco, co vás překvapilo?

Vítězství mi přineslo ještě větší zodpovědnost a velký závazek, který je potřeba dále obhajovat a potvrzovat, že to bylo správné rozhodnutí poroty. Takže musíme pokračovat dál minimálně v tom tempu, jako dosud. Překvapila mě kategorie střední firma.

Myslíte, že se můžete stát příkladem pro ostatní ženy?

Ano, to určitě. Pro mě jsou též vždy příkladem úspěšní lidé. Já se za úspěšnou určitě považuji. Vyrůstala jsem v hodně skromných podmínkách v malé obci, rodiče byli oba dělníci. Měla jsem obrovský vzor v přísném a pracovitém tatínkovi, na kterém finančně závisel chod naší krásné rodiny, jelikož maminka byla hodně nemocná.

Existují podle vás rozdíly v ženském a mužském přístupu k podnikání?

To určitě a dost velké. My ženy nejprve pracujeme a budujeme, nemáme potřebu okamžitě jezdit v nejluxusnějších autech. Stíháme přitom ještě vychovávat děti a udržovat chod domácnosti. Muži to mají trochu jinak.

Je ve vašem podnikání zapojená rodina? A zvládáte obě role?

Ano, rodinu jsem zapojila od samého začátku. Mladší dcera Péťa dokonce ve svých 14 letech stvořila logo, to máme dodnes. Nyní má na starosti technickou část firmy (údržbu a výzdobu budovy a pozemků). Starší dcera Renča od 17 let docházela jeden den v týdnu do firmy. Měla to v rámci praxe domluvené s ředitelem školy. Renča mě už dokáže 100% zastoupit. Obě dcery jsou nyní na druhé rodičovské dovolené. Už se nemůžu dočkat, až se vrátí na plný úvazek.

Manžel je profesí energetik, má dost vysoké postavení v jednom velkém podniku. V mé firmě vymyslel efektivní a úsporné řešení vytápění celé budovy a ohřev teplé vody. Nyní zajišťuje údržbu kotelny/strojovny a solárních panelů.

Co stálo na počátku vašeho podnikatelského příběhu?

Léta jsem pracovala v zahraničním obchodu a pak také ve spedičních firmách ve vedoucích pozicích. Vždy jsem ctila autority a měla jsem respekt z nadřízených. Toho posledního šéfa jsem si bohužel po 7leté spolupráci přestala vážit, když se z něho stal úplně jiný člověk než ten, který mě do firmy přijímal. Práce mě velice bavila a neuměla jsem si představit, že dělám něco jiného. Byla to docela těžká doba, pracovních míst v Děčíně moc nebylo. Zkusila jsem to tedy s podnikáním a ono to vyšlo…

Setkáváte se s tím, že váš obor podnikání je vnímán jako mužský? Musela jste se s tím vyrovnat?

Tento obor je určitě převážně mužský. Majitelé konkurenčních firem jsou téměř všichni muži, a pokud jsou to ženy, tak minimálně s manželem pracují společně nebo je firma na ně jenom psaná papírově. Ano vyrovnala jsem se s tím docela dobře, brala jsem to jako velkou výhodu. Myslím, že jsem v obchodních jednáních tvrdá a s tím muži při prvním setkání většinou nepočítají. V tomto ohledu si myslím, že se jim dokážu vyrovnat, když je potřeba. Vždy vím, jaký je můj cíl, a podle toho konám.

Máte ještě nějakou podnikatelskou vizi, kterou byste ráda naplnila? Kam povede vaše příští cesta?

Co se týká mé práce, tak bych nerada měnila, protože to funguje. Sídlo společnosti je však velké, tak mám do budoucna v plánu vybudovat jesličky nebo školku pro děti. Tam by se mohla realizovat mladší dcera Péťa. To je ale otázka několika let, až povyrostou její děti.

Sledovala jste příběhy ostatních soutěžících? Zaujal vás některý?

Ano, na vyhlášení OCP 3. 11. 2016 mě velice zaujala paní, která začala podnikat až po smrti svého muže a pěstuje si vlastní bylinky k výrobě léčiv. Časopis, kde je tato dáma na titulní straně, mám schovaný. Až budu mít čas, tak si přečtu všechny její rozhovory.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - DATACLUE S.R.O.
Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz