Loading...

VÉST RODINNOU FIRMU JE OBROVSKÝ ZÁVAZEK

16.06.2023

ENBRA patří mezi významné ryze české rodinné společnosti a letos oslaví 32 let od svého vzniku. Tradice podnikání má v této rodině daleko hlubší kořeny. Nejen o rodinném podnikání jsme si povídali s Janou Vlachovou Rasochovou, ředitelkou a výkonnou členkou představenstva. ENBRA patří ke společnostem, ve kterých se podařilo úspěšně předat firmu další generaci. Rodinná atmosféra zde panuje i proto, že ve firmě pracují manželské nebo sourozenecké dvojice a krásné prostředí společně s pěknými vztahy tu vždy hrály důležitou roli.



Firma ENBRA byla založena roku 1991 a od svých počátků až do dnešní doby se profiluje jako klíčový hráč v oblasti technického zařízení budov. Obchodní a zakázkové aktivity společnosti zahrnují mimo jiné také oblast měření spotřeby vody a tepla, indikace dodaného tepla v bytech, rozúčtování nákladů na vytápění, dodávky bojlerů, kotlů, tepelných čerpadel, energetické audity budov a mnoho dalšího. Společnost ENBRA provozuje rovněž nejrozsáhlejší síť špičkově vybavených autorizovaných metrologických středisek v ČR a SR.

Na začátku firmy stáli vaši rodiče. Co je k podnikání přivedlo? 
V roce 1991 moji rodiče Josef a Božena Brabencovi organizovali evropskou konferenci o metrologii, kde zjistili, že se na trhu otevírá možnost podnikání v oblasti měření spotřeby vody a tepla.  Byl to jeden z klíčových momentů, kdy objevili „díru na trhu“, dokázali využít příležitosti a měli štěstí. Rodiče založili společnost ENBRA a podnikat začínali, jako řada velkých firem, v garáži rodinného domu. Přiváželi každý týden vodoměry z Německa a ihned je prodávali, prací žila celá rodina. Brzy přišla zakázka na první zkušebnu, pak se podařilo dodat další tři zkušebny do Rakouska a ČR. Dnes již máme šest vlastních zkušeben, zastoupení po celé republice i na Slovensku a do celého světa jsme dodali více než 150 zkušebních zařízení.

Čím vším se vaše společnost zabývá dnes? 
ENBRA dnes nabízí široké portfolio produktů, řešení a služeb z oblasti měření a regulace, topenářské techniky, vzduchotechniky a obnovitelných zdrojů energie. Díky intenzivní školící činnosti jsme se stali jedničkou na trhu v oblasti měřicí techniky. Specializujeme se také na rozúčtování tepla a teplé vody v bytových domech, jsme světovými lídry ve vývoji a exportu zkušeben do celého světa a provozujeme nejširší síť zkušeben v České republice. Naší vizí je společnost, která stojí na více opěrných bodech, ať už se to týká produktů nebo služeb.

Vodoměry připojené k internetu by se měly stát do konce desetiletí standardem v domácnostech i obcích postižených suchem. Jaká je situace dnes? 
Dnes jde pouze o součást pilotních projektů, v budoucnu však očekáváme, že půjde o standard v bytech, obcích i firmách. Vodoměry připojené k Internetu věcí (IoT) podle odborníků v nejbližších letech nahradí v současnosti běžně používaná dálkově odečitatelná měřidla. V domácnostech by se tak mělo stát do konce současného desetiletí. Podobně na tom budou i municipality, jež mohou díky IoT vodoměrům efektivněji bojovat se suchem. Pozadu nezůstanou ani tuzemské podniky, kterým toto řešení může pomoci plnit i environmentální cíle v rámci ESG reportingu.

Jaké jsou hlavní výhody?
Sledování spotřeby vody odkudkoliv v reálném čase a s tím spojené výrazné úspory. To jsou hlavní výhody vodoměrů vybavených možností IoT komunikace, které se postupně dostávají i do tuzemského povědomí. Zejména bytová družstva a obce jsou přitom z hlediska využívání těchto zařízení spíše na začátku. Ačkoliv existuje řada pilotních projektů, především majitelé bytů se v poslední době více zabývali přechodem na měřidla s dálkovým odečtem, která jsou určitým předstupněm IoT vodoměrů. Povinnost instalace dálkově odečitatelných měřidel se nedávno objevila i v zákoně, právě proto k tomuto řešení řada bytových družstev či SVJ přistoupila. A to i přes skutečnost, že pro všechny bytové jednotky v tuzemsku budou dálkově odečitatelná měřidla v plné míře povinná až od roku 2027.

V Česku stále roste také obliba solárních panelů. Ve snaze ušetřit si je lidé instalují často také svépomocí. . .
Na takové instalaci lze ušetřit až dvacet procent ceny. Pokud se lidé rozhodnou pro fotovoltaickou elektrárnu jako zdroj obnovitelné energie, mají v zásadě dvě možnosti – využít služeb certifikované montážní firmy nebo si postavit systém sami. Při instalaci svépomocí je klíčová alespoň částečná zkušenost s podobnými systémy, která může ušetřit čas. Ne každý se totiž dokáže dobře zorientovat v elektrických plánech či obvodech. Bez zkušeností s kabeláží nebo bez technických znalostí o fotovoltaických panelech a regulátorech se domácí kutil neobejde. Společnost ENBRA ve spolupráci s portálem Svépomocí.cz připravuje pro následující dva měsíce seriál videí, který zájemce o fotovoltaiku provede kompletní instalací – od výběru panelů až po samotné spuštění elektrárny. Po celou dobu realizace svépomocí lze využít odborné technické poradenství. Lidé si tak mohou ověřit, zda montáž systému zvládnou v domácích podmínkách.

Váš záběr je velmi široký, přitom je firma velmi konzistentní. Jaká je filozofie vaší společnosti? 
V poslední době často slyšíme o udržitelnosti. Pro nás to není žádná novinka, je to základem našeho podnikání, i když jsme o tom takto nikdy nepřemýšleli. Řídíme se selským rozumem a nabízím řešení a produkty, které přinášejí úspory energií, vody. Zabýváme se měřením těchto médií a vzděláváme jak profesionály, tak laiky, šíříme v tomto směru osvětu. Snažíme se dostat do podvědomí lidí, že voda je vzácnost a je potřeba s ní hospodárně nakládat a šetřit. To samé platí i pro úspory v oblasti energií a šetření energiemi. Stejně tak na zkušebnách provádíme tzv. repasi měřících zařízení. Není třeba neustále vyrábět nová a stará vyhazovat, ale umožňujeme prodloužit životnost původního zařízení, které může fungovat několik dalších let. Považujeme za důležité se zabývat recyklací a tříděním odpadu.

Klíčový není jen produkt, ale také zaměstnanec a člen týmu. Krásné prostředí a pěkné vztahy jsou velmi důležité. I dobré vztahy se zákazníky vnímáme jako svou největší konkurenční výhodu. Firemní kulturu ENBRA utváříme všichni.

Vy dnes společnost řídíte. Jak těžké je mít takovou odpovědnost za prosperitu firmy? 
Firmu jsem společně s manželem převzala v roce 2014. Já jsem ale s firmou žila prakticky od jejího založení. Tehdy mi bylo 12 a uvědomuji si, že to bylo náročné. Rodiče hodně pracovali a tak na mě se sestrou přešla spousta povinností. Myslím si, že nás to posílilo a naučilo samostatnosti, zodpovědnosti a disciplíně. Když rodiče podnikají, jinak to asi ani nejde. Vést rodinnou firmu je samozřejmě obrovský závazek, musíte ustát všechna očekávání a dělat i nepopulární rozhodnutí. Je to ale především mnoho radosti a příležitosti k osobnímu růstu. Pro mě bylo naprosto přirozené stát se součástí Enbry.

Myslíte, že převezmou jednou firmu vaše děti?  
Máme štěstí, že patříme ke společnostem, kterým se podařilo předat firmu další generaci. Říká se, že „štěstí přeje připraveným“. Už několikátá generace naší rodiny vyrůstá v prostředí, kde se podniká, obchoduje, tvoří a buduje.

Naše rodina má podnikání doslova v krvi. Loni tomu bylo 100 let, kdy v roce 1922 můj praděda založil společnost Brabenec spol. s r.o. a zabýval se výrobou a opravami zemědělských strojů. V tomto podnikání pak pokračoval můj děda, továrnu vedl i v době, kdy mu byla odebrána. Můj tatínek v té továrně vyrůstal, ale vzhledem k době, jaká byla, nikdo nepředpokládal, že by ji někdy mohl vést. V roce 1991 se proto rozhodl založit firmu ENBRA. Továrna v Želetavě nám nakonec byla v roce 1993 v restituci vrácena a dnes ji vede moje sestra Eva s manželem.

Proto i my své děti vedeme ve stejném duchu, v jakém jsme byli vychováváni. Snažíme se jít jim příkladem, učit je manuální zručnosti, zodpovědnosti a pracovitosti. Vedeme je k lásce k firmě. Naše děti jsou od malička vedeny k tomu, že firmu jednou převezmou anebo se budou podílet na jejím dalším rozvoji na pozici, která jim bude blízká. Nejstarší Kuba a Vojta vypomáhají na zkušebně a při odečtech spotřeby tepla. Mladší děti každý rok přiloží ruku k dílu například při balení vánočních dárků pro naše zákazníky. Zapojujeme je ale i kreativně, dcera Evička nakreslila dokonce již i nějaké reklamní návrhy. O budoucnost naší rodinné firmy se vůbec nebojím.

www.enbra.cz

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz