Bílkoviny, proteiny, naše základní stavební jednotky. Máte jich v jídelníčku dost? A které potraviny jsou jejich nejlepším zdrojem? Čtěte dál a hned budete mít větší přehled o tom, co jíte. Nebo byste jíst měli. Navíc nahlédnete i do osobního jídelníčku výživového poradce a kondičního trenéra.
Jak poznat kvalitní zdroj bílkovin
V čem jsou bílkoviny a které jejich zdroje jsou těmi nejkvalitnějšími? Jsou lepší živočišné, nebo rostlinné? A co když jste navíc veganem? V čem pak hledat rostlinné bílkoviny? Vezměme to popořádku. „Kvalita všech zdrojů bílkovin je závislá především na obsahu esenciálních aminokyselin, které si tělo nedovede vytvořit samo,“ říká výživový poradce Jiří Skála. Proto je třeba je doplnit vhodnými potravinami. O kvalitní na bílkoviny bohaté potravině pak rozhoduje její tzv. biologická hodnota. „Bílkovina má vysokou biologickou hodnotu, když obsahuje aminokyselinové spektrum, které odpovídá fyziologickým potřebám člověka a ten je navíc dokáže řádně využít“, vysvětluje specialista na výživu.
Celý článek včetně podrobného přehledu potravin bohatých na bílkoviny naleznete ZDE