Loading...

CRIF: Za letošní rok v Česku zbankrotovalo již 9,5 tisíce lidí, o 800 více než loni

13.09.2024

Praha, 10. září 2024 – Od začátku roku bylo v České republice vyhlášeno celkem 9 511 osobních bankrotů, o 9 % více než ve stejném období loňského roku. Insolvenčních návrhů bylo podáno 9 847, o 8 % více než loni. Míra osobního bankrotu u nás dosahuje 15 bankrotů na 10 tisíc obyvatel. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.czkterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Osobních bankrotů letos přibylo, a to i přes nižší počty během letních prázdnin. V srpnu se pak také výrazněji snížil počet insolvenčních návrhů. K nárůstu může opět dojít v průběhu října s účinností novely insolvenčního zákona, která zkracuje dobu oddlužení z 5 let na 3 roky, což může být pro mnoho dlužníků přijatelnější,“ komentuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Zatím nejméně osobních bankrotů bylo za letošek vyhlášeno v srpnu, a to 1 073. Podáno bylo také nejméně insolvenčních návrhů, a to 1 027. Počet osobních bankrotů se až do loňského roku poměrně rychle snižoval, jejich růst v letošním roce naznačuje bod obratu v dosavadní klesající tendenci. Vklady domácností sice stále rostou rychleji než jejich úvěry, avšak podíl nevýkonných úvěrů na jejich objemu se letos mírně zvyšuje. I tak je počet osobních bankrotů ještě pod úrovní z roku 2021.

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 13 632 osobních bankrotů, nejvíce v Moravskoslezském (2 170), v Ústeckém (1 860) a ve Středočeském kraji (1 445), nejméně pak na Vysočině (448), ve Zlínském (533) a v Karlovarském kraji (511). Počet osobních bankrotů se meziročně zvedl ve všech krajích, s výjimkou Prahy a Královéhradeckého kraje. Nejrychleji v Plzeňském a Libereckém kraji (o 16 %, resp. o 15 %), nejnižší dynamiku zaznamenaly ve Středočeském a Karlovarském kraji (3 %, resp. 4 %)

Nejčastější jsou osobní bankroty v Ústeckém a Moravskoslezském kraji

Nejvyšší míru bankrotu za posledních 12 měsíců vykazuje Ústecký kraj s 27 bankroty na 10 tisíc obyvatel. Následuje Moravskoslezský kraj s 21 bankroty na 10 tisíc obyvatel. Oba jsou kraji s dlouhodobě nejvyšší mírou bankrotu. Nejméně osobních bankrotů na 10 tisíc obyvatel bylo vyhlášeno v Praze, a to pouze 9, o jeden více to bylo na Vysočině. Průměr za celou Českou republiku za posledních 12 měsíců byl 15 osobních bankrotů na 10 tisíc obyvatel...

...celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE

foto/zdroj: unsplash.com 

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Alukov
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČSOB
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - Mediarex Communications
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RESPILON
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BERGL DIAMONDS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - POSITIV Business & Style
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - RF HOBBY
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz