Loading...

Český lev: O penězích – ekonomice – moci

20.06.2019

   

Další setkání Ocenění Českých Podnikatelek se odehrálo v prostorách České mincovny v pasáži České národní banky. Místo setkání tak stoprocentně nahrávalo programu, který na všechny přítomné čekal.

Současná situace české ekonomiky a její další předpokládaný vývoj. Témata, která rezonují všude okolo nás. Nemohou se tak vyhnout ani podnikatelské platformě Ocenění Českých Podnikatelek. „V letošním roce vyhlásíme 12. ročník našeho projektu oceňujícího výjimečné české ženy, které se rozhodly pro nezávislost a pustily se do vlastního podnikání a budování firem. Za uplynulých 11 let existence projektu se ho zúčastnilo téměř 172 tisíc žen, z nichž vzešlo 5269 semifinalistek, 666 finalistek a 115 vítězek s nesmírně inspirujícími příběhy, které je potřeba sdílet s veřejností. A nejen to, naším cílem je spojovat a propojovat podnikatele i podnikatelky, manažery i manažerky, napříč všemi projekty, které spojuje myšlenka BUDUJEME HRDÉ ČESKO,“ říká zakladatelka Ocenění Českých Podnikatelek Helena Kohoutová s tím, že mottem Ocenění Českých Podnikatelek pro rok 2019 je QUO VADIS ČESKO.

Hlavním tématem talkshow byly peníze, ekonomika a moc. Pozvání přijali dva muži, kteří k němu mají mnoho co říci. Tím prvním byl Vadim Fojtík, šéfredaktor týdeníku Euro, který se v oblasti médií pohybuje od roku 1994. A to i přesto, že to nebyl jeho původní plán. „Pocházím z novinářské rodiny, což byl důvod, proč jsem tuto práci nikdy nechtěl dělat. Změnila to však studentská brigáda v Denním telegrafu. Bod zlomu nastal v momentě, kdy jsem se začal potkávat s velmi zajímavými lidmi, poslouchal jejich příběh, získával od nich nové informace, podněty i inspiraci. Uvědomil jsem si, že to je to, co mě baví,“ vzpomíná Vadim Fojtík, jehož denním chlebem jsou dnes ekonomická témata a kauzy. V rámci diskuze se se všemi přítomnými podělil o to, jak vypadá typický den šéfredaktora, a co obnáší jeho práce. Prozradil také, jaká setkání v rámci jeho práce v něm zanechala největší dojem. A to jak ten pozitivní, tak i negativní.

Také svět druhého hosta talkshow se točí kolem peněz. Asamat Baltaev je profesí medailér, tedy umělec specializující se na tvorbu medailí, plaket nebo mincí. I přes své mládí je jedním z nejtalentovanějších a nejuznávanějších ve svém oboru. Také proto ho již za doby jeho studia na Vyšší odborné škole v Jablonci nad Nisou oslovila s nabídkou spolupráce Česká mincovna. A jak se tento nadaný umělec původem z Ruska vlastně dostal do srdce Evropy, kde se usadil? „Na konci 9. třídy za mnou přišli rodiče s otázkou, zda bych nechtěl odjet studovat na západ, do Evropy. Považoval jsem to za velkou příležitost, a tak jsem souhlasil. Rodiče, kteří chtěli, abych měl lepší vzdělání, než jakého by se mi dostalo v Rusku, mne tedy odvezli do Česka, na přijímací zkoušky na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Turnově,“ prozradil Asamat.

Ačkoli cizinec, má velký vztah k jednomu z našich státních symbolů – Českému lvu. „Vidím v něm obraz mocného majestátního symbolu popisujícího Českou republiku a český národ, jehož prostřednictvím vás vnímá zahraničí. To, co tento znak vystihuje, je již zmíněná majestátnost, ale také velkorysost, klid a síla,“ vysvětluje svůj pohled na českého lva 28letý medailér. Pro Českou mincovnu navrhl a vytvořil investiční minci Český lev. Při její tvorbě navázal na kresebné návrhy, jejichž autorem byl Jaroslav Bejvl, který však zemřel dříve, než mohl minci dokončit. Asamat Baltaev ji tak dokončil jako poctu dílu i životu tohoto českého výtvarníka. 

Tématu peněz, ekonomiky i moci se ve svých vystoupeních dotkly i dvě zajímavé dámy. V diskuzi nazvané „Ženy neutíkají z boje“ Emília Mamajová, spoluzakladatelka fondu ESPIRA Investments, který investuje do firem s diverzifikovaným managementem, složeným z mužů a žen, mimo jiné prozradila, co předcházelo založení tohoto fondu. „Jednou z věcí, které jsme při přípravách našeho fondu zjistili, je fakt, že ženy neutíkají z boje. Potvrdila nám to celá řada statistik, které jsme studovali. Zjistili jsme tak, že firmy, jež mají diverzitu ve vedení, dosahují lepších výsledků. To, co nás překvapilo, bylo, že pokud jsou ženy ve vedení, přispívají k tomu, že je firma i méně riziková. Je tak o mnoho menší pravděpodobnost, že se dostane do insolvence či likvidace,“ vysvětlila Emília Mamajová. První investice fondu ESPIRA šla do vzdělávací skupiny JK Education, která provozuje tři soukromé střední školy: American Academy in Prague, American Academy in Brno a Pražské Humanitní Gymnázium a provozuje agenturu, která posílá studenty na elitní internátní školy v USA, Kanadě a Velké Británii.

Svou trochou do mlýna k tématu moci přispěla i majitelka společnosti DAQUAS Darina Vodrážková. Je sice vystudovaná kulturní antropoložka, ale dnes je majitelkou IT firmy. Jejím cílem je pomáhat lidem, aby jim IT správně pomáhalo. Společnost DAQUAS tedy posiluje empatii, komunikaci, rozhled a dobrou vůli ke spolupráci těch, kdo IT užívají, a těch, kdo IT vytvářejí. „Téma komunikace v IT je velmi zajímavé. Tím, jak ajťáci moc nemluví, komunikace s nimi občas zadrhává. A tam, kde zadrhává komunikace, vzniká prostor pro nedorozumění a potažmo pro konflikty. My však IT všichni pro svou práci potřebujeme, proto musíme hledat cestu, jak s ajťáky vyjít. Já jsem se rozhodla, že budu „překladatel“ z češtiny do češtiny a pomůžu tak lidem a ajťákům nalézt společnou řeč,“ prozradila Darina Vodrážková, jak se její profesí stalo IT.

 

Věčné téma peněz podpořila i možnost navštívit výstavu LIDÉ A PENÍZE v prostorách České národní banky.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - DATACLUE S.R.O.
Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz